Od jak dawna chodził mi ten deser po głowie – sama nie wiem. Truskawki ze śmietaną mogłabym jeść na okrągło – są pyszne. Truskawki z bitą śmietaną to już jest luksus, ale truskawki połączone z bitą śmietaną i bezą to wyższy poziom pyszności. Połączenie banalnie proste i w sezonie truskawek wszystkie składniki mamy na wyciągnięcie ręki, a jednak zawsze nie mogłam się zabrać za ten deser. Oczywiście lepiej przygotować więcej porcji – nie było u nas osoby, która nie sięgnęłaby po dokładkę.Składniki na 4 porcje:0,5 kg truskawek300 ml śmietany kremówki3 garści bez (ja sama piekłam bezy z tego przepisu link – bez dodatku mięty)Wykonanie:Truskawki pokroić na kawałki, kremówkę ubić na sztywno – nie dodaje tutaj cukru do bitej śmietany, bo bezy bardzo ją osładzają (ja użyłam syfonu do bitej śmietany), bezy pokruszyć.W pucharkach układać kolejno truskawki – bezy – bita śmietana- truskawki – bezy – bita śmietana. Udekorować miętą lub melisą.Smacznego!