Wykonanie
Roboczo nazwałam ten
chleb domowym
chlebem tostowym, bo właśnie takiego przepisu poszukiwałam.
Chleby tostowe zwykle mają koszmarne składy… A czasem przyda się miękki,
pszenny chleb do domowych tostów, zapiekanego sandwicha czy wypasionych kanapek. Tak naprawdę to najłatwiejszy na świecie chlebek pszenny foremkowy, mięciutki, delikatny, bez twardej skórki. Do przygotowania potrzeba jedynie 3 składników! O dziwo bardzo długo utrzymuje świeżość i to chyba najbardziej uniwersalne
pieczywo jakie można sobie wyobrazić. Warto
mieć ten przepis w swoim arsenale :)Domowy
chleb tostowyPorcje: przepis na keksówkę o wymiarach 25 x 11 cmSkładniki►
drożdże świeże [25 g / 1/4 kostki] lub
drożdże instant [7 g / 1 saszetka]►
cukier [20 g / 2 płaskie łyżki]►
mąka pszenna [450 g]Dodatkowo:► ciepła
woda [250 ml / 1 szklanka]►
sól [1 łyżeczka]PrzygotowanieŚwieże
drożdże wkruszyć do miski, dodać
cukier i rozetrzeć łyżką, aby
drożdże stały się płynne. Do roztartych
drożdży dodać ciepłą
wodę (najcieplejsza
woda z kranu, nie może być wrząca/gorąca).W przypadku
drożdży suszonych, rozpuścić je razem z
cukrem w ciepłej wodzie.Stopniowo dodawać
mąkę wymieszaną z
solą. Mieszać łyżką, a następnie zagnieść ręcznie na posypanym
mąką blacie. Zamiast mieszania łyżką, można sobie pomóc mikserem ze spiralkami do
ciasta drożdżowego.Keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wysmarować
olejem i obsypać
mąką. Zamiast smarowania tłuszczem, można także wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał wzdłuż dłuższych
boków (dzięki temu łatwiej będzie wyjąć
chleb z formy).Z ciasta uformować wałeczek o długości podobnej do keksówki, włożyć do formy i docisnąć boki, aby ciasto wypełniło puste przestrzenie. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut (bez termoobiegu). Wystudzić przed krojeniem.Smacznego!