Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni, trzeba korzystać przy każdej okazji! Także na śniadanie :)
Truskawki pod owsianą kruszonką z
masłem orzechowym i
miodem to idealny deser albo godny zastępca owsianki. Przygotujecie to danie w kilka chwil, jest szalenie proste i pyszne. Można podać je z
lodami, gęstym
jogurtem naturalnym lub kwaśną
śmietaną. Oczywiście,
truskawki możecie zastąpić dowolnymi ulubionymi
owocami i cieszyć się tym daniem przez cały sezon!Porcje: 3-4 porcjeSkładniki►
truskawki [300 g / ok. 2 szklanki]►
płatki owsiane górskie [3 łyżki / 30 g]►
mąka [3 łyżki / 45 g]►
miód [3 łyżki / 75 g]►
masło orzechowe [2 łyżki / 50 g]Przygotowanie
Truskawki umyć, pozbyć się szypułek i pokroić. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego i polać łyżką
miodu.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.W rondelku podgrzać 2 łyżki
masła orzechowego i 2 łyżki
miodu. Kiedy będą w miarę płynne, dosypać suche składniki i wymieszać.Tak przygotowaną kruszonkę rozsypać na
truskawki.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż kruszonka się zarumieni.NotesJeśli używasz
masła orzechowego bez żadnych dodatków, polecam dosypać do kruszonki szczyptę
soli.Smacznego!