Wykonanie
Poziom trudnościJaśminowa
nalewka to aromatyczna, ciekawa
nalewka. Dobrze jest się jej napić gdy chcemy dodać sobie energii lub złagodzić dręczący nas stres. Należy pamiętać żeby kwiaty zbierać z dala od dróg, oraz innych miejsc gdzie może być dużo zanieczyszczeń. Zebrane kwiaty wysypać na jasne płótno lub inny kawałek materiału, żeby żyjące w nich owady mogły z nich wyjść.Składniki:½ litra kwiatów jaśminu400 ml
spirytusu 96%100 ml
wody½
cytryny2 łyżki
miodu akacjowego100 ml
wodySposób przygotowania:Świeżo zebrane kwiaty jaśminu przełożyć plasterkami
cytryny, zalać
spirytusem oraz
wodą. Po 3 tygodniach zlać płyn i połączyć go przygotowanym
syropem z przegotowanej
wody i
miodu. Po 2 tygodniach wszystko przefiltrować i przelać do butelek, odstawić na co najmniej 3 miesiące. Jaśminowa
nalewka najlepiej smakuje po minimum roku.

Smacznego!