Wykonanie
Przepis na domową cytrynówkę na miodzie

Cytrynówka przeze mnie wykonana jest mocno cytrynowa, słodka i raczej należy do mocniejszych
alkoholi. Polecam wszystkim, bo przygotowanie takiej domowej cytrynówki, jest proste, a smakuje na pewno o niebo lepiej od tej sklepowej.Składniki:6
cytryn350 ml
wody300 ml
spirytusu5 łyżek płynnego
mioduZaczynamy od wstawienia garnka z podaną ilością
wody na palnik, podgrzewamy i rozpuszczamy w niej
miód. Kiedy
miód się rozpuści, wyłączamy palnik. Trzy
cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich na drobnej tarce skórkę, którą dodajemy do
wody z
miodem. Następnie wysciskamy sok z wszystkich sześciu
cytryn i dodajemy do pozostałych składników. Na końcu dolewamy
spirytus i wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy i zostawiamy na trzy dni w ciemnym miejscu.Po
trzech dniach naszą cytrynówkę przelewamy przez gaze w celu pozbycia się startej skórki i jest już gotowa do spożycia. Oczywiście można ją jeszcze zostawić w butelce na jakiś tydzień, wtedy smaki jeszcze bardziej się przegryzą, ale już po
trzech dniach smakuje doskonale.Na zdrowie!