ßßß






Składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennejPół kostki masła1 szklanka miodu5 łyżek syropu klonowegoSzklanka cukru pudru3 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka sody oczyszczonej1 jajkoLukier:1 białko200 g cukru pudruSposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5 mm. Za pomocą gotowych lub przygotowanych wcześniej szablonów wycinamy poszczególne elementy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy gotowe elementy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 20 min w zależności od wielkości poszczególnych elementów.Białko ubijamy na sztywno. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier puder. Powstały lukier przekładamy do jednorazowego rękawa cukierniczego. Lukrem przyklejamy ściany do podłogi. Czekamy chwilę, aż lukier zaschnie. Następnie przyklejamy dach. Domek dekorujemy dowolnie, resztą lukru. Na końcu domek posypujemy z góry cukrem pudrem.