Wykonanie
Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie, który każdy znakomicie z nas zna i zapewne kojarzy z dzieciństwem. Przygotowywane są na bazie ugotowanych
ziemniaków oraz
mąki ziemniaczanej. Receptur na przygotowanie klusek śląskich jest wiele, podobnie jak szkół przygotowywania rosołu, mielonych czy kotletów
schabowych . Słyszałam, że na Śląsku do ciasta w ogóle nie dodaje się
jajka, u mnie zaś na Mazowszu, owszem. Jestem ciekawa jak u Was robi się to danie. Według mnie kluski śląskie smakują najlepiej podane z duszonym
mięsem w sosie własnym, chociażby z gulaszem wieprzowym . Jednak lubię jeść także je prosto z
wody, okraszone podsmażoną
słoniną – moimi kochanymi skwarkami, które smakują wyjątkowo, mimo, że dietetyczne nie są 🙂 Zapraszam Was serdecznie na poniższy przepis.Zobacz też:Kotleciki z
mięsa z rosołu i
ryżuKotleciki z
kurczaka z
pieczarkamiPorcji: 20-25 Czas gotowania: 1 , 5 godzinySkładniki1 kg
ziemniaków60 g
mąki ziemniaczanej1
jajkomąka pszenna do obtoczenia klusek
sólPrzepis1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mielenia na drobno.2Odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli zaczniecie wyrabiać ciasto, kiedy
ziemniaki będą ciepłe, trudno będzie formować ciasto, a kluski po ugotowaniu mogą być zbyt kleiste.3Następnie
ziemniaki przekładamy do większej miski, dosypujemy
mąki ziemniaczanej, dodajemy
jajko oraz dokładnie łączymy składniki. Opcjonalnie możemy dosolić.4Formujemy kulki wielkości małego
jajka, w międzyczasie obtaczamy w
mące pszennej, aby ciasto się bardzo nie kleiło, spłaszczamy każdą kulkę i robimy w każdej dziurkę. Odkładamy na podsypaną
mąką pszenną ściereczkę.5W dużym garnku gotujemy
wodę, lekko solimy i kiedy będzie wrzeć, wrzucamy po kilka klusek. Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż kluski wypłyną na wierzch. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze około 2 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.6Tak przygotowane kluski podajemy z dowolnym
mięsem i dodatkami, bądź polane okrasą.PoradyJeżeli po wyrobieniu ciasto nie będzie chciało się kleić, dodajcie jeszcze odrobinę
mąki ziemniaczanej. Kluski możecie zrobić wcześniej, a ugotować dopiero przed podaniem, aby były świeże - pamiętajcie tylko, aby po uformowaniu przykryć je ściereczką, by się nie zeschły.