ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie – jak zrobić?

Kluski śląskie – jak zrobić?

nazwa

Wykonanie

Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie, który każdy znakomicie z nas zna i zapewne kojarzy z dzieciństwem. Przygotowywane są na bazie ugotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Receptur na przygotowanie klusek śląskich jest wiele, podobnie jak szkół przygotowywania rosołu, mielonych czy kotletów schabowych . Słyszałam, że na Śląsku do ciasta w ogóle nie dodaje się jajka, u mnie zaś na Mazowszu, owszem. Jestem ciekawa jak u Was robi się to danie. Według mnie kluski śląskie smakują najlepiej podane z duszonym mięsem w sosie własnym, chociażby z gulaszem wieprzowym . Jednak lubię jeść także je prosto z wody, okraszone podsmażoną słoniną – moimi kochanymi skwarkami, które smakują wyjątkowo, mimo, że dietetyczne nie są 🙂 Zapraszam Was serdecznie na poniższy przepis.
Zobacz też:
Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu
Kotleciki z kurczaka z pieczarkami
Porcji: 20-25 Czas gotowania: 1 , 5 godziny
Składniki
1 kg ziemniaków
60 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
mąka pszenna do obtoczenia klusek
sól
Przepis
1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mielenia na drobno.
2
Odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli zaczniecie wyrabiać ciasto, kiedy ziemniaki będą ciepłe, trudno będzie formować ciasto, a kluski po ugotowaniu mogą być zbyt kleiste.
3
Następnie ziemniaki przekładamy do większej miski, dosypujemy mąki ziemniaczanej, dodajemy jajko oraz dokładnie łączymy składniki. Opcjonalnie możemy dosolić.
4
Formujemy kulki wielkości małego jajka, w międzyczasie obtaczamy w mące pszennej, aby ciasto się bardzo nie kleiło, spłaszczamy każdą kulkę i robimy w każdej dziurkę. Odkładamy na podsypaną mąką pszenną ściereczkę.
5
W dużym garnku gotujemy wodę, lekko solimy i kiedy będzie wrzeć, wrzucamy po kilka klusek. Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż kluski wypłyną na wierzch. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze około 2 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.
6
Tak przygotowane kluski podajemy z dowolnym mięsem i dodatkami, bądź polane okrasą.
Porady
Jeżeli po wyrobieniu ciasto nie będzie chciało się kleić, dodajcie jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej. Kluski możecie zrobić wcześniej, a ugotować dopiero przed podaniem, aby były świeże - pamiętajcie tylko, aby po uformowaniu przykryć je ściereczką, by się nie zeschły.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2019/03/kluski-slaskie-jak-zrobic