Wykonanie
Jajecznica z
pieczarkami to jedna z prostszych propozycji
śniadaniowych. W zasadzie możemy z powodzeniem jeść ją także na kolację, chociaż poranna wersja wiąże się z celebracją i smakuje nieco lepiej… bo przecież długie, weekendowe śniadania uwielbiamy. Niby przepis na jajecznicę jest prosty, jednak każdy robi ją inaczej. Ja na przykład, przed wlaniem
jajek na patelnię, nigdy ich nie mieszam, a wbijam tak jak na sadzone. Dopiero kiedy
białko się zetnie, mieszam całość. A Wy, jak przygotowujecie jajecznicę? 🙂Zobacz też:Przepisy na śniadania z
jajkiemSzakszuka z
cukiniąPrzepis na jajecznicę z
pieczarkamiPorcji: 2 Czas gotowania: 15 minutSkładniki100 g
pieczarek (ja użyłam mini
pieczarek)5
jajekmała
cebulałyżka
masłagarść
szczypiorkupieprz i
sól do smakuPrzepis1
Pieczarki kroimy w plasterki,
cebulę w kostkę i podsmażamy do zrumienienia na
maśle, na dobrze rozgrzanej patelni.2
Jajka wbijamy do miseczki - nie mieszamy.
Jajka wymieszamy dopiero na patelni.3Kiedy
pieczarki z
cebulką się podsmażą, wlewamy na patelnię
jajka. Kiedy
białka od
spodu się zetną, mieszamy składniki na patelni, roztrzepując
żółtka. Zdejmujemy patelnię z palnika, solimy,
pieprzymy, dodajemy
szczypiorek i dokładnie mieszamy.4Jajecznica smakuje najlepiej z
pieczywem posmarowanym
masłem i świeżo zmielonym
pieprzem.