ßßß
Wiecie pewnie, że brownie to moja słabość. Na blogu pojawiły się już różne wariacje, zdrowe wersje z użyciem ciekawych składników (np. fasoli), a także grzeszne wersje z użyciem nutelli. I po tych wszystkich wariacjach mogę powiedzieć jedno: dzisiejszy przepis to najlepsze brownie, jakie kiedykolwiek mi wyszło! Ciężkie, chrupiące na brzegach, mięciutkie w środku, mocno czekoladowe, słodkie, a całość uświetnia wylewające się ze środka, płynne masło orzechowe. Bajka! Najlepsza część? Zrobienie całości to 15 min roboty i 4 składniki.Lava brownie z masłem orzechowym (bez glutenu)Porcje: 3 sztukiSkładniki► czekolada deserowa [100 g / 1 tabliczka]► jajko [1 sztuka]► mielone migdały [20 g]► masło orzechowe [3 łyżeczki]PrzygotowanieCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.Do przestudzonej czekolady dodać jajko i mielone migdały przesiane przez sito. Wymieszać.Natłuścić 3 foremki do muffinek. Do każdej przełożyć łyżkę ciasta, na to łyżeczkę masła orzechowego i znów łyżkę ciasta. Resztki ciasta z miski oczywiście rozłożyć równo na 3 foremki :)Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut.Przestudzić i podawać, najlepiej z gałką lodów śmietankowych.Smacznego!