Wykonanie

Stworzyłam mój własny mix
sałatowy, a raczej warzywno-
sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie
marchewki, ani czerwonego
buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście
szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.Składniki na mix
sałatowy:duża
sałata lodowa1 mała
kapusta pekińska1 opakowanie świeżych liści
szpinaku3 duże
marchewki1 duży
burakPrzygotowanie mixu
sałatowego.
Buraka i
marchewki obieramy ze skórki. Za pomocą obieraczki z
buraka i
marchewki robimy cienkie plasterki. Za pomocą ręcznika kuchennego odsączamy nadmiar soku jaki z
buraka tak i z
marchewki, tak aby plasterki były od siebie oddzielone i suche, żeby nie plamiły nam
sałaty.
Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki.
Kapustę pekińską drobno siekamy. Do miski odmierzamy garść
sałaty lodowej, garść liści
szpinaku, garść
kapusty pekińskiej, trochę pasków
marchewki i
buraka. Całość mieszamy i przekładamy do woreczka, szczelnie zamykamy. I tak do wykorzystania wszystkich składników. Ja zrobiłam 6 takich woreczków. Wytrzymują tak zapakowane 4-5 dni trzymane w lodówce, ale u mnie to max 4 dni. Smacznego !!!






