Wykonanie
Makaroniki orzechowe to inaczej tradycyjne słodkie domowe
bezy tylko tym razem o smaku
orzechowym. Przepis na
ciastka znalazłam w przepisach „Hortexu” wydane przez
Krajową Agencję Wydawniczą – chyba początki lat ’80. Potrzebowałam czegoś szybkiego, łatwego i słodkiego.
Bezy są szybkie i proste w wykonaniu, bardzo słodkie – a w poniższym przypadku, słodko –
orzechowe.200g
orzechów włoskich400g
cukrutrzy
białkajedna płaska łyżeczka
mąkiW pierwszej kolejności przy użyciu blendera rozdrobniłam na drobny „maczek”
orzechy.Następnie dodałam
cukier i
białka i dokładnie wymieszałam łyżką.Naszykowałam garnek do gotowania na parze i zagotowałam
wodę.Miskę z masą
orzechową ułożyłam na sitku do gotowania na parze i gotowałam do czasu całkowitego rozpuszczenia się
cukru kilkakrotnie przy tym mieszając.Następnie zdjęłam z pary i odstawiłam do przestygnięcia.Płaską brytfannę wysmarowałam tłuszczem a następnie oprószyłam
mąką.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 150℃.Przy użyciu szprycy można nakładać na formę – robiłam to łyżeczką.Zapiekałam 30 minut a następnie wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam brytfankę w piekarniku przez około 10 minut i dopiero wyjęłam.Smacznego!Polecam przepisy na inne słodkości:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLNEURGBP(No Ratings Yet)Loading...