ßßß Cookit - przepis na Idealne wegańskie pancakes (bezglutenowe)

Idealne wegańskie pancakes (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Nad pankejkami myślę często i namiętnie. Wieżyczka pysznych placuszków to dla mnie prawdziwe śniadanie mistrzów – mistrza kuchni, które je przygotował i mistrzów, którzy zasłużyli, żeby je na śniadanie zjeść ;) Uwielbiam gdy ja i moja rodzina czujemy się po mistrzowsku, dlatego przynajmniej dwa razy w tygodniu serwuję placuszki.
Po przygotowaniu wyśmienitego omletu z ciecierzycy, który zasmakował wszystkim domownikom wiedziałam już, że mąkę z ciecierzycy mogę stosować zawsze zamiast jajek. Pomyślałam więc o najpopularniejszym przepisie na blogu – plackach dwuskaładnikowych (tylko jajka i banan) i przygotowałam je w wegańskiej wersji! Wyszły niesamowite! Od czasu pierwszej próby przygotowuję je bardzo często, a moja rodzina nie wydaje się na ten fakt narzekać.
Skład (10 sporych placków):
2 dojrzałe banany,
1 szklanka mąki z ciecierzycy,
1 szklanka wody gazowanej (lub odrobina więcej, zależy od mąki),
opcjonalnie: 1 łyżka syropu daktylowego i szczypta cynamonu.
Banany obrać, włożyć do miski i rozgnieść porządnie widelcem.
Do bananów dodać mąkę z ciecierzycy i wodę gazowaną, całość wymieszać do powstania jednolitej masy. Na koniec dodać wybrane opcjonalne przyprawy i całość jeszcze raz wymieszać.
Placuszki smażyć na suchej patelni na złoto z obu stron.
Podawać z dużą ilością owoców!
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2017-07-26
Czas przygotowania
5M
Czas gotowania
10M
Całkowity czas
15M
Średnia ocena
4 . 5
na podstawie 6 ocen
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2017/07/idealne-weganskie-pancakes-bezglutenowe