Wykonanie
Nad pankejkami myślę często i namiętnie. Wieżyczka pysznych placuszków to dla mnie prawdziwe śniadanie mistrzów – mistrza kuchni, które je przygotował i mistrzów, którzy zasłużyli, żeby je na śniadanie zjeść ;) Uwielbiam gdy ja i moja rodzina czujemy się po mistrzowsku, dlatego przynajmniej dwa
razy w tygodniu serwuję placuszki.Po przygotowaniu wyśmienitego omletu z
ciecierzycy, który zasmakował wszystkim domownikom wiedziałam już, że
mąkę z
ciecierzycy mogę stosować zawsze zamiast
jajek. Pomyślałam więc o najpopularniejszym przepisie na blogu – plackach dwuskaładnikowych (tylko
jajka i
banan) i przygotowałam je w wegańskiej wersji! Wyszły niesamowite! Od czasu pierwszej próby przygotowuję je bardzo często, a moja rodzina nie wydaje się na ten fakt narzekać.Skład (10 sporych placków):2 dojrzałe
banany,1 szklanka
mąki z
ciecierzycy,1 szklanka
wody gazowanej (lub odrobina więcej, zależy od
mąki),opcjonalnie: 1 łyżka
syropu daktylowego i szczypta
cynamonu.
Banany obrać, włożyć do miski i rozgnieść porządnie widelcem.Do
bananów dodać
mąkę z
ciecierzycy i
wodę gazowaną, całość wymieszać do powstania jednolitej masy. Na koniec dodać wybrane opcjonalne
przyprawy i całość jeszcze raz wymieszać.Placuszki smażyć na suchej patelni na złoto z obu stron.Podawać z dużą ilością
owoców!



Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2017-07-26Czas przygotowania5MCzas gotowania10MCałkowity czas15MŚrednia ocena4 . 5na podstawie 6 ocen