Wykonanie
Sok z aronii ma wiele właściwości prozdrowotnych ale nie
będę się o nich rozpisywała bo w internecie zostało już wiele napisane. Ja swój zrobiłam przede wszystkim jako dodatek do
wody czy
herbaty a także na okres jesiennych i zimowych przeziębień.Mój sok wypity prosto z łyżki ma lekko goryczkowaty posmak ale jest bardzo smaczny. Idealnie dosłodzony. Aronia
traci gorycz kiedy ją przemrozimy. Generalnie u nas pierwsze przymrozki już były i ta aronia, którą ja dostałam od znajomych była już trochę przemrożona. Może nie tak mocno i długo aby pozbyć się całej goryczy, jednak po dodaniu do
wody czy
herbaty goryczy zupełnie nie czuć. Przepis z bloga Kwestia smaku .
Składniki :2 kg
owoców aroniiok. 300 g
cukruOczyszczoną aronię umieszczamy w garnku. Dodajemy 1 i 1/2 szklanki
wody. Wstawiamy na kuchenkę na bardzo duży ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając.Po 30 minutach zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez sito sok od
owoców. Sok zlewamy z powrotem do czystego garnka, dodajemy
cukier. Jeśli będzie za mało słodki możemy dodać więcej
cukru. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy
cukier się rozpuści gorący sok zlewamy do czystych butelek, słoików, zakręcamy. Ja dodatkowo zapasteryzowałam.Smacznego :)