ßßß
Najbardziej smakuje mi kasza jaglana w postaci zblendowanej z bananem. W necie nazywają to budyniem jaglanym , mi bardziej przypomina to i smakuje jak owocowa kaszka dla dzieci. Na śniadanie jadam zamiennie owsiankę oraz tą właśnie kaszkę jaglaną z różnymi owocami w zależności od pory roku. Często do takiej kaszki dodaję też 1 łyżkę otrębów owsianych lub pszennych. Gotuję kaszę tak aby starczyło na 2 śniadania.Składniki100 g kaszy jaglanej ( lub 1 torebka ) wystarcza na 2 porcjemleko roślinne dowolnesyrop klonowy lub z agawy1 łyżka otrąb / opcjonalnie1 banan do zmiksowania z kasządowolne świeże owoce i dodatki
Małe info o gotowaniu kaszyKaszę należy przepłukać zimną wodą oraz zalać na kilka minut wrzątkiem, następnie przepłukać ponownie zimną wodą / w ten sposób wyzbywamy się typowej goryczki, która znajduje się w kaszy.Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Jeśli gotujemy kaszę luzem to pamiętajmy aby robić to na wolnym ogniu i nie mieszać kaszy w trakcie gotowania / kasza będzie wtedy ładnie sypka.WykonanieUgotowaną kaszę dzielimy na 2 porcje * jedną chowamy do lodówki na następny dzień.Porcję kaszy zalewamy mlekiem roślinnym tak aby zakryło kaszę, dodajemy pokrojonego dojrzałego miękkiego banana i ewent. 1 łyżkę otrąb. Podgrzewamy całość chwilę aż będzie ciepłe. Następnie blendujemy wszystko ręcznym blenderem na mus. Jeśli kaszka jest dla nas za gęsta to dolewamy nieco mleka.Na wierzch układamy świeże owoce i polewamy syropem klonowym lub z agawy.