Wykonanie

Najbardziej smakuje mi
kasza jaglana w postaci zblendowanej z
bananem. W necie nazywają to
budyniem jaglanym , mi bardziej przypomina to i smakuje jak owocowa
kaszka dla dzieci. Na śniadanie jadam zamiennie owsiankę oraz tą właśnie
kaszkę jaglaną z różnymi
owocami w zależności od
pory roku. Często do takiej
kaszki dodaję też 1 łyżkę
otrębów owsianych lub pszennych. Gotuję
kaszę tak aby starczyło na 2 śniadania.Składniki100 g
kaszy jaglanej ( lub 1 torebka ) wystarcza na 2 porcje
mleko roślinne dowolne
syrop klonowy lub z agawy1 łyżka
otrąb / opcjonalnie1
banan do zmiksowania z
kasządowolne świeże
owoce i dodatki

Małe info o gotowaniu
kaszyKaszę należy przepłukać zimną
wodą oraz zalać na kilka minut wrzątkiem, następnie przepłukać ponownie zimną
wodą / w ten sposób wyzbywamy się typowej goryczki, która znajduje się w
kaszy.
Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Jeśli gotujemy
kaszę luzem to pamiętajmy aby robić to na wolnym ogniu i nie mieszać
kaszy w trakcie gotowania /
kasza będzie wtedy ładnie sypka.WykonanieUgotowaną
kaszę dzielimy na 2 porcje * jedną chowamy do lodówki na następny dzień.Porcję
kaszy zalewamy
mlekiem roślinnym tak aby zakryło
kaszę, dodajemy pokrojonego dojrzałego miękkiego
banana i ewent. 1 łyżkę
otrąb. Podgrzewamy całość chwilę aż będzie ciepłe. Następnie blendujemy wszystko ręcznym blenderem na mus. Jeśli
kaszka jest dla nas za gęsta to dolewamy nieco
mleka.Na wierzch układamy świeże
owoce i polewamy
syropem klonowym lub z agawy.
