ßßß

Czas przygotowania: 1 godzinaBabka wielkanocna - bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w przepisie, uzyskacie po prostu zwykłą, puszystą babkę.Babka, czy też inne ciasto z białek, jest świetną alternatywą, kiedy mamy spory ich zapas, a dzieje się tak dość często, bo wiele przepisów wymaga od nas wykorzystania samych żółtek. Mam nadzieję, że wtedy nie puszczacie białek w zlew :D Jak widać, przydają się ;)Z poniższego przepisu upiekłam 2 babki, gdzie jedna foremka miała pojemność około 0,5l.Składniki na babkę:szklanka białek175g mąki pszennej125g margaryny100g cukru pudrułyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytryny2 łyżki soku z cytrynyPrzygotowanie babki:Margarynę rozpuszczamy w małym garnuszku, odstawiamy na chwilę.Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier puder, do momentu uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.Do ubitych białek partiami przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając łyżką. Wlewamy przestudzoną margarynę, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy całość dokładnie.Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 45 minut.