ßßß
/około małych 15 sztuk; inspiracja - IG ewelina880222; 1 szklanka = 250ml/
250 g twarogu2 jajka2 szklanki mąki - u mnie mąka owsiana3 łyżki cukru trzcinowego - w oryginale ksylitol1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody
Ser i jajka miksujemy (ja użyłam blendera, by uzyskać bardziej gładką konsystencję sera).Dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, mąkę, wszystko wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie czego podsypujemy jeszcze nieco mąką. Myjemy ręce i z kawałków ciasta robimy wałki o wysokości około 1 cm. Zlepiamy 2 końce, by uzyskać formę oponka. Wielkość zależy od Waszych preferencji, ja robiłam oponki o średnicy około 5 cm. Kładziemy oponki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 13-15 minut w 190°C.
Smacznego!