ßßß


Składniki:4 białka110 g cukru1 łyżka soku z cytryny1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanejodrobina barwnika czerwonegokonfitura jagodowa Stovit100 ml śmietany kremowej 30%3 łyżki cukru pudruWykonanie: Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Uzyskaną konsystencję dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy czerwony barwnik. Gotową masę przekładamy do szprycy z końcówką dużej gwiazdki i wyciskamy bezy w kształcie róż na blachę wyłożoną papierem. Suszymy je w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez około 90 minut. Po tym czasie odstawiamy bezy do wysuszenia i ostygnięcia. Powinny być chrupiące, nie ciągnące. Następnie ubijamy śmietanę dodając pod koniec cukier puder. Na krążki bezowe wykładamy łyżkę konfitury jagodowej, dekorujemy kremem i przykrywamy suchym krążkiem bezowym.