Wykonanie
Czas przygotowania: 20 minutWitajcie Kochani!Mam dla Was szybki deser na Walentynki! Połączenie
ciasta francuskiego,
lodów i
owoców. Takie zestawienie już samo w sobie gwarantuje nam sukces, ale skoro okazja jest nad wyraz wyjątkowa, bo mamy Walentynki, to warto pójść o krok dalej i zadbać o to, by nasz Ukochany, bądź Ukochana, pamiętali ten wieczór jeszcze na długo po jego zakończeniu.A więc... deser na chmurce, czy jak mówią inni - deser otulony chmurką... a wszystko za sprawą niepozornego, a zarazem posiadającego magiczną moc, suchego
lodu. Wystarczy wsypać odrobinkę suchego
lodu, do ciepłej
wody, lub innego
napoju, a reszta dzieje się sama, ciesząc nasze oczy :)Suchy
lód jest naturalnym produktem, a jego właściwością jest sublimacja, czyli przejście z fazy stałej w gazową. Nie topi się jak zwykły
lód, stąd nazwa „suchy”.
Magia!---------Jeśli Wy też chcielibyście zaserwować najbliższej osobie efektowny, dymiący deser, to zapraszam Was już teraz, do zakupu suchego
lodu u Dry Ice Zone .Firma ta zajmuje się dystrybucją nie tylko dla klientów indywidualnych, ale również wszelkiego rodzaju instytucji, na terenie całego
kraju, a do tego działa na prawdę ekspresowo 🏎 .Ja swoją paczkę zamówiłam popołudniu, a kolejnego dnia rano była już u mnie :)Składniki na deser:
ciasto francuskielody cytrynowe3
truskawkikawałek
mangołyżeczka pokruszonego suchego
lodukieliszek z ciepłą
wodąPrzygotowanie deseru:Nagrzewamy piekarnik do 180st. Z
ciasta francuskiego wycinamy pasek długi na 23cm, szerokości 5cm. Oplatamy nim obręcz wysmarowaną cienką warstwą
masła i łączeniem do dołu wstawiamy pionowo do piekarnika na około 10 minut ( do momentu zezłocenia się ciasta ). Studzimy i ściągamy ciasto delikatnie z obręczy.Upieczoną obręcz z
ciasta francuskiego ustawiamy delikatnie na talerzu. Obok wykładamy pokrojone w kostkę
owoce. Na koniec, w środek obręczy, nakładamy dużą gałkę
lodów.Kieliszek z
wodą ustawiamy za obręczą z
lodem, wsypujemy suchy
lód i od razu podajemy.