ßßß

Czas przygotowania: 20 minutWitajcie Kochani!Mam dla Was szybki deser na Walentynki! Połączenie ciasta francuskiego, lodów i owoców. Takie zestawienie już samo w sobie gwarantuje nam sukces, ale skoro okazja jest nad wyraz wyjątkowa, bo mamy Walentynki, to warto pójść o krok dalej i zadbać o to, by nasz Ukochany, bądź Ukochana, pamiętali ten wieczór jeszcze na długo po jego zakończeniu.A więc... deser na chmurce, czy jak mówią inni - deser otulony chmurką... a wszystko za sprawą niepozornego, a zarazem posiadającego magiczną moc, suchego lodu. Wystarczy wsypać odrobinkę suchego lodu, do ciepłej wody, lub innego napoju, a reszta dzieje się sama, ciesząc nasze oczy :)Suchy lód jest naturalnym produktem, a jego właściwością jest sublimacja, czyli przejście z fazy stałej w gazową. Nie topi się jak zwykły lód, stąd nazwa „suchy”. Magia!---------Jeśli Wy też chcielibyście zaserwować najbliższej osobie efektowny, dymiący deser, to zapraszam Was już teraz, do zakupu suchego lodu u Dry Ice Zone .Firma ta zajmuje się dystrybucją nie tylko dla klientów indywidualnych, ale również wszelkiego rodzaju instytucji, na terenie całego kraju, a do tego działa na prawdę ekspresowo 🏎 .Ja swoją paczkę zamówiłam popołudniu, a kolejnego dnia rano była już u mnie :)Składniki na deser:ciasto francuskielody cytrynowe3 truskawkikawałek mangołyżeczka pokruszonego suchego lodukieliszek z ciepłą wodąPrzygotowanie deseru:Nagrzewamy piekarnik do 180st. Z ciasta francuskiego wycinamy pasek długi na 23cm, szerokości 5cm. Oplatamy nim obręcz wysmarowaną cienką warstwą masła i łączeniem do dołu wstawiamy pionowo do piekarnika na około 10 minut ( do momentu zezłocenia się ciasta ). Studzimy i ściągamy ciasto delikatnie z obręczy.Upieczoną obręcz z ciasta francuskiego ustawiamy delikatnie na talerzu. Obok wykładamy pokrojone w kostkę owoce. Na koniec, w środek obręczy, nakładamy dużą gałkę lodów.Kieliszek z wodą ustawiamy za obręczą z lodem, wsypujemy suchy lód i od razu podajemy.