ßßß Cookit - przepis na Jabďż˝ka na ciepďż˝o z cynamonem

Jab�ka na ciep�o z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Jabłka na ciepło z cynamonem to wspaniały dodatek do różnego rodzaju dań i deserów: do budyniu, lodów, gofrów, pancakes'ów czy naleśników. Nie bójcie się także eksperymentować z daniami wytrawnymi: tak, jak jest to popularne w wielkiej Brytanii czy też w USA, spróbujcie prażonych jabłek jako dodatku do pieczonych mięs i drobiu - to pyszne połączenie. Przepis wg RockRecipies .
4 jabłka
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki brązowego cukru
szczypta cynamonu
Najpierw przygotowujemy jabłka: należy obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, by nie ciemniały.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cukier, syrop klonowy i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Gdy całość zacznie się gotować, dodajemy jabłka. Prażymy, mieszając, aż jabłka trochę zmiękną, a słodki sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2017/02/Jablka-na-cieplo-z-cynamonem.html