Wykonanie
Jabłka na ciepło z
cynamonem to wspaniały dodatek do różnego rodzaju dań i deserów: do budyniu,
lodów, gofrów, pancakes'ów czy naleśników. Nie bójcie się także eksperymentować z daniami wytrawnymi: tak, jak jest to popularne w wielkiej Brytanii czy też w USA, spróbujcie prażonych
jabłek jako dodatku do
pieczonych mięs i drobiu - to pyszne połączenie. Przepis wg RockRecipies .
4
jabłka1-2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
masła2 łyżki
syropu klonowego2 łyżki
brązowego cukruszczypta
cynamonuNajpierw przygotowujemy
jabłka: należy obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Skrapiamy
jabłka sokiem z cytryny, by nie ciemniały.Na patelni rozgrzewamy
masło. Dodajemy
cukier,
syrop klonowy i szczyptę
cynamonu. Mieszamy. Gdy całość zacznie się gotować, dodajemy
jabłka. Prażymy, mieszając, aż
jabłka trochę zmiękną, a słodki sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło.