Domowe mleko kokosowe - Mleko roślinne

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu testuje rożnego rodzaju mleka roślinne sklepowe. Niestety nie znalazłam jeszcze takiego które warte było by swojej ceny. W składzie minimalne ilości roślinności ;-) za to cała masa cukru. Dlatego od niedawna produkuję mleka roślinne w domu. Zdrowiej, zdecydowanie taniej i w zasadzie do zrobienia w każdej chwili.
Dziś zapraszam do wypróbowania błyskawicznego przepisu na mleko kokosowe. Wyśmienite do deserów, potraw kuchni orientalnej, czy dla urozmaicenia koktajli i shaków.
Składniki:
200g wiórków kokosowych
1 litr gorącej wody
Tyle ;-)
oczywiście jeśli chcecie możecie ciut dosłodzić do smaku
Wiórki kokosowe zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie wszystko porządnie blendujemy. Odcedzamy mleko przez gazę. Wiórki dobrze odciskamy. Mleko można przechowywać w lodówce ok 4 dni. Rozwarstwianie jest procesem naturalnym.
Pamiętajcie nie wyrzucajcie odciśniętych wiórków. Coś pysznego będę jeszcze dla Was mieć.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2017/02/domowe-mleko-kokosowe-mleko-roslinne.html