Wykonanie
Od dłuższego czasu testuje rożnego rodzaju
mleka roślinne sklepowe. Niestety nie znalazłam jeszcze takiego które warte było by swojej ceny. W składzie minimalne ilości roślinności ;-) za to cała masa
cukru. Dlatego od niedawna produkuję
mleka roślinne w domu. Zdrowiej, zdecydowanie taniej i w zasadzie do zrobienia w każdej chwili.Dziś zapraszam do wypróbowania błyskawicznego przepisu na
mleko kokosowe. Wyśmienite do deserów, potraw kuchni orientalnej, czy dla urozmaicenia koktajli i shaków.

Składniki:200g
wiórków kokosowych1 litr gorącej
wodyTyle ;-)oczywiście jeśli chcecie możecie ciut dosłodzić do smaku
Wiórki kokosowe zalewamy gorącą
wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie wszystko porządnie blendujemy. Odcedzamy
mleko przez gazę. Wiórki dobrze odciskamy.
Mleko można przechowywać w lodówce ok 4 dni. Rozwarstwianie jest procesem naturalnym.Pamiętajcie nie wyrzucajcie odciśniętych wiórków. Coś pysznego
będę jeszcze dla Was
mieć.