ßßß Cookit - przepis na Śledzie z koperkiem

Śledzie z koperkiem

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Śledzie z koperkiem to mała odmiana na naszym stole. Tak samo jak śledzie z cebulką do ich przygotowania należy użyć matiasów, młodych śledzi, które jeszcze nie osiągnęły dojrzałości płciowej.
Koperek orzeźwia smak przekąski, ale także dostarcza nam witaminy A i C, olejek eteryczny, który wpływa na wydzielanie soków żołądkowych i poprawia trawienie. Koperek warto jeść ze względu na flawonoidy (przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki), beta-karoten, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku, oraz minerały takie jak magnez, żelazo, mangan, kwas foliowy i potas.
Porcja na 1 słoik o pojemności 900 ml
Składniki:
6 płatów śledzimatiasów
1 średnia cebula
olej lniany
1 pęczek koperku
Sposób przygotowania:
Śledzie (matiasy) pokroić na ok. 3 cm kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Koperek drobno posiekać. Słoik wyparzyć wrzątkiem.
Na dno słoika wyłożyć warstwowo:
1 łyżkę cebuli (na dno słoika)
2 pokrojone płaty śledzi
1 duża szczypta koperku
1 pełna łyżka cebuli
2 pokrojone płaty śledzi
1 duża szczypta koperku
1 pełna łyżka cebuli
2 pokrojone płaty śledzi
1 duża szczypta koperku
Teraz zalać wszystko olejem lnianym. Słoik zakręcić pokrywką i wstawić na minimum 3 dni do lodówki.
Śledzie z koperkiem w lodówce mogą postać nawet tydzień lub półtora.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/12/sledzie-z-koperkiem