Wykonanie

Prosto, szybko i bez ugniatania, które jest charakterystyczne przy cieście
drożdżowym. Dla mnie jest to ciasto pomiędzy
ciastem ucieranym, a
drożdżowym. Mięciutkie i pulchne, bardzo słodkie, ale pyszne.Składniki na cisto
drożdżowe dla leniucha:Ciasto:5 dag
drożdży1 szklanka
cukru2
jajka15 dag
masła lub
margaryny1/2 szklanki
mleka35 dag
mąki pszennejKruszonka:10 dag
mąki5 dag
masła5 dag
cukruDrożdże kruszymy do miski, zasypujemy
cukrem, dodajemy roztrzepane
jajka i
masło starte na tarce o grubych oczkach. Składniki w misce zalewamy gorącym
mlekiem, nie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie dodajemy
mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ja użyłam miksera z odpowiednimi końcówkami. Wymieszane ciasto przekładamy do foremki (o wymiarach 20cm-20cm lub o zbliżonych) wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Kruszonką posypujemy ciasto.
Ciasto drożdżowe pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180'C przez około 50 minut. Ja sprawdzałam patyczkiem, kiedy był suchy wyjęłam upieczone ciasto. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Smacznego !!!






















