Wykonanie
Przez Marzena 28 listopada 2016Niestety witaminy C nasz organizm nie może ani wyprodukować, ani magazynować dlatego powinniśmy ją codziennie dostarczać. Proponuję zamiast sięgać po tabletki poprostu zrobić sobie szejka, który zawiera niemalże potrójną porcję dziennego zapotrzebowania.Dla przypomnienia Witamina C towarzyszy absorbcji żelaza i tworzeniu hemoglobiny, wzmaga odporność na zakażenia i pomaga w leczeniu ran. Przyczynia się do zapobiegania miażdżycy.O tak bierzemy się już za obieranie
pomarańczy. Dla mnie szejk najlepej smakje z
sokiem z
mango.Składnikiczerwony
grejpfruit bez skórki - 1 sztuka
pomarańcze bez skórki - 1lub 2 sztuki
kiwi - 1 sztuka
cyrtyna bez skórki - 1/2 sztuki
imbir (ginger) opcjonalnie - 1/4 łyżeczkisok z
pomarańczowy, lub grapefruitowy albo
mango - 1/3 lub 1/2 szklankiInstrukcjeWszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.Przy wysokoobrotowych blenderach takich jak Vitamix lub Blendec polecam dodać parę kostek
lodu.Porcja na 3 szklanki.