Wykonanie
W czasie sezonu
owocowego zawsze staram się zamrozić choć kilka porcji na zapas, na długie jesienne wieczory. Jak dobrze wiecie, nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na
jogurt z
owocami, orzeźwiający koktajl czy chociażby
owocowe lody. Jeżeli nie zdążyliście zrobić własnych zapasów, śmiało korzystajcie z mrożonek dostępnych w sklepach – to pełnowartościowe produkty!Dlaczego warto używać mrożonek?Mrożenie to naturalny i trwały sposób utrwalania żywności.Mrożonki nie
tracą witamin – są produkowane już w kilka godzin po zerwaniu – dzięki
czemu zachowują dużo wartości odżywczych.Podczas przetwarzania świeżych
owoców utrata witamin jest mniejsza, niż przy przetwarzaniu świeżych
owoców.W zamrażalniku wytrzymają od 8 do 12 miesięcy.Uzupełniają nasz organizm w suplementy witaminowo-mineralne w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasze rodzime
warzywa i owoce nie są pełnowartościowe.Kupując mrożonki kupujemy gotowy produkt, bez szypułek czy ogonków, dzięki
czemu oszczędzamy.Wszystkie mrożonki zostały wcześniej umyte czy obrane ze skórki, dzięki
czemu oszczędzamy czas.Czy wiecie, że Polacy spożywają mniej mrożonek niż mieszkańcy innych państw Unii Europejskiej? Według ekspertów to przyczyna niewiedzy na temat produktów mrożonych.
Pora to zmienić i docenić
mrożone warzywa oraz
owoce! Zachęcam do wypróbowania przepisu z użyciem mrożonek – zupy krem z mrożonego
groszku .*wpis powstał we współpracy z
marką Poltino