ßßß Cookit - przepis na Mrożone owoce – dlaczego warto je mieć w lodówce?

Mrożone owoce – dlaczego warto je mieć w lodówce?

nazwa

Składniki

Wykonanie

W czasie sezonu owocowego zawsze staram się zamrozić choć kilka porcji na zapas, na długie jesienne wieczory. Jak dobrze wiecie, nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na jogurt z owocami, orzeźwiający koktajl czy chociażby owocowe lody. Jeżeli nie zdążyliście zrobić własnych zapasów, śmiało korzystajcie z mrożonek dostępnych w sklepach – to pełnowartościowe produkty!
Dlaczego warto używać mrożonek?
Mrożenie to naturalny i trwały sposób utrwalania żywności.
Mrożonki nie tracą witamin – są produkowane już w kilka godzin po zerwaniu – dzięki czemu zachowują dużo wartości odżywczych.
Podczas przetwarzania świeżych owoców utrata witamin jest mniejsza, niż przy przetwarzaniu świeżych owoców.
W zamrażalniku wytrzymają od 8 do 12 miesięcy.
Uzupełniają nasz organizm w suplementy witaminowo-mineralne w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasze rodzime warzywa i owoce nie są pełnowartościowe.
Kupując mrożonki kupujemy gotowy produkt, bez szypułek czy ogonków, dzięki czemu oszczędzamy.
Wszystkie mrożonki zostały wcześniej umyte czy obrane ze skórki, dzięki czemu oszczędzamy czas.
Czy wiecie, że Polacy spożywają mniej mrożonek niż mieszkańcy innych państw Unii Europejskiej? Według ekspertów to przyczyna niewiedzy na temat produktów mrożonych. Pora to zmienić i docenić mrożone warzywa oraz owoce! Zachęcam do wypróbowania przepisu z użyciem mrożonek – zupy krem z mrożonego groszku .
*wpis powstał we współpracy z marką Poltino
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2016/11/mrozone-owoce-dlaczego-warto-je-miec-lodowce