Wykonanie
Porównując
dziczyznę z
mięsem hodowlanym to zawiera ono mniej tłuszczów nienasyconych i wielonienasyconych, kalorii, mniej kolagenu, więcej witamin, minerałów ( magnez, fosfor, wapń ) i aminokwasów egzogennych oraz więcej łatwo przyswajalnego
białka.Składniki :90 dag
łopatki z dzikaszklanka czerwonego
wytrawnego winajabłko,
pieprz czarny,
oregano,
tymianek,
sól, posiekany
czosnekmasło klarowane
Przygotowanie :
Mięso umyć, osączyć, nakłuć, posypać
przyprawami, ponownie nakłuć
Mięso włożyć do naczynia z
winem do lodówki, najlepiej na nocNastępnego dnia
mięso przełożyć do rękawa piekarniczego, dodać pokrojone, obrane
jabłko i łyżkę
masła klarowanego (
mięso z dzika jest dość chude i suche, dlatego to
masło) i zalewę w której moczyło się
mięsoPiec w 200 *C , u mnie trwało to ok. 60 min.Smacznego !