Wykonanie
Rok szkolny już trwa, dziś rozpoczynają zajęcia studenci, w pracy też trzeba coś jeść. Jeśli znudziły Wam się kanapki to może spróbujecie przygotować onigirazu – połączenie klasycznej japońskiej kulki ryżowej z kanapką. W zeszłym roku Japonia oszalała na punkcie tych małych, świeżych i kolorowych przekąsek. Składniki możemy dowolnie ze sobą łączyć. Onigirazu świetnie nadaje się też danie piknikowe.
ryż do sushi
sałatatuńczyk w sosie własnymmajonezglony nori (takie jak do sushi)Gotujemy
ryż. Arkusz
glonów układamy na kawałku folii spożywczej (folia musi wystawać poza arkusz). Lekko ostudzony
ryż nakładamy na środek arkusza
glonów nori. Następnie na
ryżu układamy
tuńczyka,
majonez i
sałatę. Całość przykrywamy kolejną warstwą
ryżu. Zawijamy boki arkusza
glonów, tak by
ryż nie był widoczny, po czym całość ścisło zawijamy folią. Przekąskę odstawiamy na kilka minut, po czym kroimy na cztery części.