Wykonanie
Składniki120 g
płatków owsianych, najlepiej górskich70 g
cukru trzcinowego70 g
masła, zimnegoszczypta
cynamonu50 g
słonecznika, łuskanegodo posypania przed pieczeniemok. 1 do 2 łyżek
słonecznikaWykonanie
płatki owsiane umieścić w malakserze i miksować ok 1 minuty, aż uzyskamy z nich gruboziarnistą
mąkęnastępnie dosypać
cukier,
cynamon, dodać
masło w kawałkach i ponownie zmiksować aż uzyskamy jednolitą masędosypać
słonecznik i wymieszać z masą już ręcznie, by go nie mielić. Jeśli wolimy opcję bardziej jednolitą, to można jeszcze krótką chwilkę zmiksować, ale warto zostawić większe kawałki
słonecznikablachę wyłożyć papierem do pieczenia, masę podzielić na 20 porcji, w dłoniach toczyć kulki, lekko je spłaszczać i układać je na blasze. Zachować maksymalne odległości, bo w trakcie pieczenia
ciastka się „rozpłyną” i staną bardziej płaskie i dużo większe na każdym
ciastku wysypać kilka ziarenek
słonecznika i delikatnie wgnieść je w masę. Nie jest to konieczne – to dekoracjapiec w 185ºC ok. 18 min do 20 min – do momentu aż
ciastka będą złote i zrumienione – warto ich pilnować. Jeśli Wasz piekarnik ma tendencje do mocnego przypiekania to pieczcie
ciastka w nieco niższej temperaturzeciasta wystudzić na blasze