ßßß



Składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennejPół kostki masła1 szklanka miodu5 łyżek syropu klonowegoSzklanka cukru pudru3 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka sody oczyszczonej1 jajkoSkładniki na lukier:Szklanka cukru pudruBiałko z jajkaBarwnikiDowolne ozdoby cukierniczeDodatkowo:foremki różnego kształtuSposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut.Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem królewskim oraz ozdobami cukierniczymi według uznania. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.