Wykonanie
Poziom trudnościSłodko-kwaśny smak mirabelek kojarzy mi się z kompotem
pitym w dzieciństwie. Kiedyś mirabelki często gościły w naszym menu. Dzisiaj to rzadkość. Mirabelka to odmiana
śliwki domowej, rośnie w całej Polsce zarówno w sadach, jak i dziko (trzeba pamiętać, że
owoce rosnące przy szosie mogą zawierać metale ciężkie).
Owoce są cenionym źródłem witamin C, A, E, K i B6 oraz wapnia, potasu, żelaza, fosforu, magnezu, polifenoli (o działaniu przeciwnowotworowym) oraz błonnika. Jedzenie mirabelek poprawia pracę jelit i przeciwdziała zaparciom. Usuwa z organizmu zbędny tłuszcz i pomaga pozbyć się złego cholesterolu. Dobroczynne działanie mirabelek odczujemy jedząc surowe i
suszone śliwki, powidła lub ciasto, również pijąc kompot czy delektując się
nalewką.Składniki:2 kg
śliwek mirabelek2 pełne łyżki pestek1,5 l
spirytusu 96%½ l
wody550 g
cukruSposób przygotowania:
Śliwki umyć i wypestkować.
Do słoja przełożyć miąższ
owoców i 2 pełne łyżki pestek.
Całość zalać
spirytusem i
wodą, zamknąć i odstawić na 4-5 tygodni w ciemne miejsce.
Po tym czasie zlać nalew, a
śliwki zasypać
cukrem i odstawić na kolejne 2 tygodnie (często wstrząsać).
Zlać
syrop i wymieszać z wcześniejszym
nalewem. Wszystko przefiltrować, przelać do butelek i odstawić na leżakowanie na ok. 6 miesięcy, wtedy
nalewka mirabelkowa jest gotowa do spożycia.
Smacznego!