Wykonanie
Zakochałam się. W orzeźwiającym,
miętowo-
cytrynowym smaku. W
sumie nie trzeba było mnie długo przekonywać. To jedna z
trzech wersji, które przetestowałam. Nie potrafię jednak się zdecydować, która najbardziej mi smakuje :)

Składniki:świeża
mięta (minimum 50 gałązek)1 kg
cukru1 litr
wody1 duża
cytrynaSposób przygotowania:W garnku zagotuj
wodę z
cukrem. Gdy
cukier będzie całkowicie rozpuszczony, dodaj do
wody umytą i pokrojoną
miętę (łodyżki możesz zostawić). Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Zimny
syrop przecedź przez gęste sito lub gazę. Do czystego
syropu dodaj
sok z cytryny (bez pestek!) i ponownie zagotuj. Gorący płyn wlej do słoiczków/butelek i odwróć do góry dnem. Po wystygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu.