ßßß Cookit - przepis na Kasza manna z karmelizowanym rabarbarem

Kasza manna z karmelizowanym rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Czy Wy też należycie do osób, dla których poniedziałki są potwornie męczące? Ja zazwyczaj mam pobudkę o 6 i faktycznie w ciągu dnia mam moment krytyczny, kiedy jedyne o czym myślę to poduszka i miękkie łóżko, ale ogólnie je lubię! Wychodzę z założenia, że poniedziałki trzeba zaczynać z uśmiechem na twarzy, ponieważ "Jaki poniedziałek taki tydzień cały" - od zawsze powtarzane zdanie w moim domu :) I zgadzam się z nim całkowicie. Żeby zacząć go odpowiednio szykuje pożywne śniadanie. Ostatnio wybieram kaszę mannę i dodaję do niej sezonowe owoce. Dziś przyszedł czas na ukochany rabarbar!
Składniki:
1/2 szklanki mleka (używam owsianego)
1/2 szklanki wody
4 łyżki kaszy manny
2 łodygi rabarbaru
1 łyżka syropu z agawy
szczypta cynamonu
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
+ syrop z agawy do polania i płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1cm kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż zmięknie razem z syropem, cynamonem oraz sokiem z cytryny.
W tym samym czasie gotujemy mleko, a kaszę mannę mieszamy z wodą. Na gotujące się mleko wylewamy naszą kaszę i energicznie wszystko ze sobą łączymy. Gotujemy około 2 minut i przelewamy do miseczki. Na wierzchu układamy rabarbar. Całość dodatkowo polałam syropem z agawy i posypałam płatkami migdałowymi. Smacznego.
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2016/05/kasza-manna-z-karmelizowanym-rabarbarem.html