ßßß
Czy Wy też należycie do osób, dla których poniedziałki są potwornie męczące? Ja zazwyczaj mam pobudkę o 6 i faktycznie w ciągu dnia mam moment krytyczny, kiedy jedyne o czym myślę to poduszka i miękkie łóżko, ale ogólnie je lubię! Wychodzę z założenia, że poniedziałki trzeba zaczynać z uśmiechem na twarzy, ponieważ "Jaki poniedziałek taki tydzień cały" - od zawsze powtarzane zdanie w moim domu :) I zgadzam się z nim całkowicie. Żeby zacząć go odpowiednio szykuje pożywne śniadanie. Ostatnio wybieram kaszę mannę i dodaję do niej sezonowe owoce. Dziś przyszedł czas na ukochany rabarbar!Składniki:1/2 szklanki mleka (używam owsianego)1/2 szklanki wody4 łyżki kaszy manny2 łodygi rabarbaru1 łyżka syropu z agawyszczypta cynamonusok wyciśnięty z 1/2 cytryny+ syrop z agawy do polania i płatki migdałowe do posypaniaPrzygotowanie:Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1cm kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż zmięknie razem z syropem, cynamonem oraz sokiem z cytryny.W tym samym czasie gotujemy mleko, a kaszę mannę mieszamy z wodą. Na gotujące się mleko wylewamy naszą kaszę i energicznie wszystko ze sobą łączymy. Gotujemy około 2 minut i przelewamy do miseczki. Na wierzchu układamy rabarbar. Całość dodatkowo polałam syropem z agawy i posypałam płatkami migdałowymi. Smacznego.