Wykonanie

Czy Wy też należycie do osób, dla których poniedziałki są potwornie męczące? Ja zazwyczaj mam pobudkę o 6 i faktycznie w ciągu dnia mam moment krytyczny, kiedy jedyne o czym myślę to poduszka i miękkie łóżko, ale ogólnie je lubię! Wychodzę z założenia, że poniedziałki trzeba zaczynać z uśmiechem na twarzy, ponieważ "Jaki poniedziałek taki tydzień cały" - od zawsze powtarzane zdanie w moim domu :) I zgadzam się z nim całkowicie. Żeby zacząć go odpowiednio szykuje pożywne śniadanie. Ostatnio wybieram
kaszę mannę i dodaję do niej sezonowe
owoce. Dziś przyszedł czas na ukochany
rabarbar!Składniki:1/2 szklanki
mleka (używam owsianego)1/2 szklanki
wody4 łyżki
kaszy manny2 łodygi
rabarbaru1 łyżka
syropu z agawyszczypta
cynamonusok wyciśnięty z 1/2
cytryny+
syrop z agawy do polania i
płatki migdałowe do posypaniaPrzygotowanie:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1cm kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną
wody i dusimy, aż zmięknie razem z
syropem,
cynamonem oraz
sokiem z cytryny.W tym samym czasie gotujemy
mleko, a
kaszę mannę mieszamy z
wodą. Na gotujące się
mleko wylewamy naszą
kaszę i energicznie wszystko ze sobą łączymy. Gotujemy około 2 minut i przelewamy do miseczki. Na wierzchu układamy
rabarbar. Całość dodatkowo polałam
syropem z agawy i posypałam
płatkami migdałowymi. Smacznego.
