Wykonanie
Najpierw był
syrop klonowy (tani, z Lidla). O, taki:
Potem zaczęło się poszukiwanie, do czego można by go zastosować.Oczywiście, naleśniki
pola syropem klonowym to była oczywistość. Ale to danie wymaga wolnego dnia, spokojnego, nieśpieszącego się donikąd...Co jednakże, gdy mało czasu? Inspirację wyczytałem w tym artykule, mam nadzieję, że autorka oparła się na rzeczywistości - co nie zawsze jest takie oczywiste, w jednej książce o kuchniach świata wyczytałem, że w USA królują bary McDonald's, gdzie podaje się ... PIZZĘ (!).Wracając do śniadania:
bułka z
syropem klonowym i kwaśną
śmietaną - to jest to!2
bułkisyrop klonowy (ilość zależna od gustu i apetytu na słodkie)pojemniczek mały kwaśnej
śmietany 18%Wykonanie błyskawiczne:
bułki kroi się na pół. Polewa
syropem klonowym, a następnie
śmietaną. Gotowe!Warto zachować tę kolejność -
syrop wspaniale wsiąknie w
bułkę... dla celów zdjęcia zrobiłem na odwrót, aby było widać składniki, ale to nie jest już to w smaku -
syrop nie przenika
bułki na wskroś...

Wpis zgłaszam do akcji Kuchnia Ameryki Północnej 2016: