Wykonanie
Chleb wyjątkowy lekko słodki z
orzechami .... u nas zjadany jeszcze gdy jest ciepły.Wspaniale komponuje się z domowym
dżem,
twarogiem a nawet z
wędliną.


Składniki:200 g
mąki pszennej chlebowej100 g
mąki gryczanej250 g
wody150 g aktywnego zakwasu żytniego50 g
figi50 g
orzechów pekan lub włoskich1 łyżeczka
soli morskiejDodatkowo:kilka
orzechów pekan i
figiOrzechy i
figi pokroić na mniejszej kawałki. W misce wymieszać wszystkie składniki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do foremki, na wierzchu ułożyć kila
orzechów i
figi pokrojonych w plastry lekko dociskając do ciasta. Następnie przykryć folią spożywcza, odstawić do wyrośnięcia na 3- 5 godzin. Ciasto
chlebowe musi wyrosnąć do 3/4 foremki. Zdjąć folię i wstawić do nagrzanego piekarnika na 210 C, piec prze 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i studzimy na kratce.
