ßßß Cookit - przepis na Prosty chleb na zakwasie

Prosty chleb na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Kolejny chleb, który wejdzie na stałe do naszego chlebowego repertuaru. Pod koniec grudnia pokazała go Jola, która wcześniej zobaczyła go u Lo . Ja oczywiście musiałam delikatnie pozmieniać wykonanie. Po pierwsze dlatego, że nie doczytałam uwagi o zakwasie i zamiast przygotować dzień wcześniej odpowiedni, po prostu dokarmiłam mój. Bez szkody dla chleba. Po drugie jeden bochenek nie wyrastał w lodówce, a przez jakieś 4 godziny w temperaturze pokojowej. Dlaczego? Dlatego, że potrzebowaliśmy chleba na kolację. Ten, który wyrastał w lodówce, to ten jaśniejszy, cały na zdjęciach. Jednak jaśniejszy jest z powodu skróconego czasu pieczenia (tu musicie wyczuć swój piekarnik). Chleb, który wyrastał w lodówce miał też większe dziury. Jeżeli jednak nie macie za dużo czasu, możecie pozwolić mu na wyrastanie bez zimna.
Składniki (na 2 bochenki):
405 g zakwasu
765 g mąki pszennej chlebowej
400 ml wody
20 g (około 2 łyżek) soli morskiej lub 1,5 łyżki zwykłej soli
Wykonanie:
W misce wymieszać wodę i zakwas. Dodać mąkę i wyrabiać mikserem przez 4 minuty na niskich obrotach. Zwiększyć obroty i wyrabiać jeszcze przez kolejne 3. Przykryć miskę i odstawić na 20 minut. Następnie posypać wierzch solą i wyrabiać ciasto na niskich obrotach przez 1 minutę, a potem na wyższych przez 6 minut. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrastania. Po godzinie złożyć ciasto. Po tym czasie ciasto wyjąć, odgazować i podzielić na 2 części. Wstępnie uformować dwa owalne bochenki. Nakryć je i odstawić na 20 minut. Po tym czasie uformować właściwe bochenki i przełożyć do koszy do wyrastania. Nakryć folią i odstawić do lodówki na około 8 - 12 godzin (patrz wstęp). Chleb wyjąć na 1- 4 godziny przed pieczeniem. Jeżeli chleb podwoił swoją objętość nadaje się do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. (Mój pierwszy piekł się w 250 i był zbyt spieczony. Drugi piekłam w 230 stopniach) Chleb przełożyć na łopatę, naciąć i wstawić do piekarnika na kamień. Dno i boki piekarnika spryskać wodą. Chleb piec około 20-30 minut. Chleb wystudzić na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/01/Prosty-chleb-na-zakwasie-1.html