Wykonanie
Kolejny
chleb, który wejdzie na stałe do naszego
chlebowego repertuaru. Pod koniec grudnia pokazała go Jola, która wcześniej zobaczyła go u Lo . Ja oczywiście musiałam delikatnie pozmieniać wykonanie. Po pierwsze dlatego, że nie doczytałam uwagi o zakwasie i zamiast przygotować dzień wcześniej odpowiedni, po prostu dokarmiłam mój. Bez szkody dla
chleba. Po drugie jeden bochenek nie wyrastał w lodówce, a przez jakieś 4 godziny w temperaturze pokojowej. Dlaczego? Dlatego, że potrzebowaliśmy
chleba na kolację. Ten, który wyrastał w lodówce, to ten jaśniejszy, cały na zdjęciach. Jednak jaśniejszy jest z powodu skróconego czasu pieczenia (tu musicie wyczuć swój piekarnik).
Chleb, który wyrastał w lodówce miał też większe dziury. Jeżeli jednak nie macie za dużo czasu, możecie pozwolić mu na wyrastanie bez zimna.

Składniki (na 2 bochenki):405 g zakwasu765 g
mąki pszennej chlebowej400 ml
wody20 g (około 2 łyżek)
soli morskiej lub 1,5 łyżki zwykłej
soliWykonanie:W misce wymieszać
wodę i zakwas. Dodać
mąkę i wyrabiać mikserem przez 4 minuty na niskich obrotach. Zwiększyć obroty i wyrabiać jeszcze przez kolejne 3. Przykryć miskę i odstawić na 20 minut. Następnie posypać wierzch
solą i wyrabiać ciasto na niskich obrotach przez 1 minutę, a
potem na wyższych przez 6 minut. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrastania. Po godzinie złożyć ciasto. Po tym czasie ciasto wyjąć, odgazować i podzielić na 2 części. Wstępnie uformować dwa owalne bochenki. Nakryć je i odstawić na 20 minut. Po tym czasie uformować właściwe bochenki i przełożyć do koszy do wyrastania. Nakryć folią i odstawić do lodówki na około 8 - 12 godzin (patrz wstęp).
Chleb wyjąć na 1- 4 godziny przed pieczeniem. Jeżeli
chleb podwoił swoją objętość nadaje się do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. (Mój pierwszy piekł się w 250 i był zbyt spieczony. Drugi piekłam w 230 stopniach)
Chleb przełożyć na łopatę, naciąć i wstawić do piekarnika na kamień. Dno i boki piekarnika spryskać
wodą.
Chleb piec około 20-30 minut.
Chleb wystudzić na kratce.