ßßß
Składniki na zaczyn:55 g zakwasu żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej255 g wody170 g mąki pszennej chlebowejSkładniki ciasta właściwego:zaczyn650 g mąki pszennej chlebowej250 g wody (dałam odrobinę więcej)2,5 łyżeczki soliWykonanie:Składniki zaczynu wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 12 godzin. Po tym czasie do całego zaczynu dodać mąkę i wodę. Wymieszać tak, aby ciasto się połączyło i odstawić na około 20 - 25 minut do autolizy. Następnie dodać sól i wyrabiać ciasto robotem przez kilka minut, aż będzie elastyczne (można też wyrabiać ręcznie). Wyrobione ciasto przełożyć do misy nasmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrastania na około 2,5 godziny. W tym czasie ciasto dwukrotnie odgazować. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany lekko mąką i uformować bochenek. Przełożyć go do kosza wyłożonego lnianą ściereczką i posypanego mąką. Nakryć ściereczkę, włożyć do foliowego worka i odstawić na około 3 godziny (w zależności od tego jak silny jest zakwas i temperatury powietrza).Piekarnik z kamieniem rozgrzać do 240 stopni. Wyrośnięty chleb przełożyć na łopatę, naciąć i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec chleb przez kolejne 10 minut. Następnie ponownie zwiększyć temperaturę i dopiekać chleb przez 5 minut (należy uważać, aby chleb się nie przypalił). Wystudzić na kratce.