Wykonanie
Po raz 10 Zorra organizuje Światowy Dzień
Chleba . Ponieważ od ponad pół roku piekę
chleb orkiszowy z jednego przepisu, postanowiłam, że zrobię dzieciom przyjemność i upiekę "biały"
chleb. Wybrałam przepis Joli i upiekłam dwa ogromne bochny
chleba.
Składniki na zaczyn:55 g zakwasu żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej255 g
wody170 g
mąki pszennej chlebowejSkładniki ciasta właściwego:zaczyn650 g
mąki pszennej chlebowej250 g
wody (dałam odrobinę więcej)2,5 łyżeczki
soliWykonanie:Składniki zaczynu wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 12 godzin. Po tym czasie do całego zaczynu dodać
mąkę i
wodę. Wymieszać tak, aby ciasto się połączyło i odstawić na około 20 - 25 minut do autolizy. Następnie dodać
sól i wyrabiać ciasto robotem przez kilka minut, aż będzie elastyczne (można też wyrabiać ręcznie). Wyrobione ciasto przełożyć do misy nasmarowanej
olejem, przykryć i odstawić do wyrastania na około 2,5 godziny. W tym czasie ciasto dwukrotnie odgazować. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany lekko
mąką i uformować bochenek. Przełożyć go do kosza wyłożonego lnianą ściereczką i posypanego
mąką. Nakryć ściereczkę, włożyć do foliowego worka i odstawić na około 3 godziny (w zależności od tego jak silny jest zakwas i temperatury powietrza).Piekarnik z kamieniem rozgrzać do 240 stopni. Wyrośnięty
chleb przełożyć na łopatę, naciąć i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec
chleb przez kolejne 10 minut. Następnie ponownie zwiększyć temperaturę i dopiekać
chleb przez 5 minut (należy uważać, aby
chleb się nie przypalił). Wystudzić na kratce.