Wykonanie
Długo zbieram się do zrobienia
puddingu z nasion chia. Z niewyjaśnionych przyczyn obawiałam się jego smaku i konsystencji. Niepotrzebnie! Świetna propozycja dla tych, którzy szukają zdrowych "słodkości". Wykonanie jest banalnie proste - nie ma takiego antytalentu kulinarnego, który by sobie nie poradził. Efekt wizualny i smakowy na piątkę z plusem. Na koniec krótko trzeba też wspomnieć o właściwościach
szałwii hiszpańskiej - zawierają więcej kwasów omega-3 niż
łosoś atlantycki i więcej wapnia niż
mleko. Zainteresowanych odsyłam przykładowo na tę stronę.

Składniki (2 porcje)2 , 5 łyżki nasion chia,1 szklanka
mleka - zwykłego lub roślinnego,1 łyżeczka
syropu z agawy,
miodu lub
ksylitolu,2 łyżki
wiórków kokosowych,garść wybranych
owoców - u mnie
truskawki (około 10 sztuk).WykonanieNajlepiej przygotować
pudding dzień wcześniej, żeby miał czas napęcznieć. Przy przygotowaniu polecam korzystanie ze słoika. Wsypujemy do niego nasiona i zalewamy
mlekiem. Dodajemy wybrany "słodzik" - u mnie był to
ksylitol i wiórki. Zakręcamy słoik i trzepiemy, tak żeby wszystko się dokładnie wymieszało.
Pudding przelewamy do docelowych miseczek i wkładamy do lodówki na minimum 4-5 h, a najlepiej na całą noc.
Owoce blendujemy na gładką masę - ja już ich nie słodziłam, bo same nasiona są jak dla mnie mocno słodkie. Wylewamy je powoli na nasz
pudding. W ten sposób mamy gotowy deser:)