Wykonanie

Popularność nasion chia u nas nie słabnie wręcz zauważam tendencję wzrostową, nie ma tygodnia by deser z nasionami chia nie gościł na naszym
stole.Moja najmłodsza Córcia jest zdecydowanie największą fanką tego zdrowego deseru, gdy nie ma go kilka dni, sama przynosi z szafki nasiona i prosi o odmierzanie
mleka, bierze miskę i przygotowuje go sobie sama. Przyrządzamy go tak jak
pudding chia, tylko zamieniłam
syrop z agawy na
ksylitol i mieszam dodatkowo z sosem
truskawkowym, tutaj jeszcze ze świeżych
truskawek ale przygotowywałam już również z mrożonych. Polecam, ten deser jest tego wart ! Zdrowa pychotka ! :-)Składniki:- 5 pełnych łyżek nasion chia *- 400ml
mleka roślinnego np.owsianego lub
ryżowego- 1 łyżka
ksylitolu (
cukru,
syropu z agawy lub
miodu)* Nasiona chia (
szałwia hiszpańska) stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. To również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy E, B1, B3 wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę.Charakteryzują się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego
białka. Zalecane dla diabetyków- spowalniają wchłanianie
cukrów i pozwalają regulować ich poziom we
krwi. Nie zawierają glutenu.Sos
truskawkowy:- ok.20-25
truskawek- 1-2 łyżki
ksylitoluTruskawki podusić widelcem lub zmiksować blenderem, dodać
ksylitol.
Mrożone truskawki zasypać kilka godzin wcześniej
ksylitolem i odstawić do rozmrożenia, następnie podusić je.Dodatkowo:- kilka
truskawek do dekoracji (nie trzeba)Do miski wsypać nasiona, dodać
ksylitol i wymieszać. Odmierzyć
mleko, dolać do miski i całość dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut. Masę jeszcze kilka
razy zamieszać.

Po ok.20 minutach można nakładać do pucharków. Ja nakładam na przemian nasiona chia, sos
truskawkowy, nasiona i sos. Na wierzch wykładam przekrojone na pół
truskawki. Najlepiej całość schłodzić ale u mnie rzadko jest okazja, przeważnie znika od razu po przygotowaniu.





Smacznego :-)Biorę udział w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html