Wykonanie
Nie należę do osób, które często wypiekają
chleby. Jednak coraz częściej skłaniam się w ich stronę. Uwielbiam świeżutkie
pieczywo. Ciepłe
pieczywo. To ono sprawia, że nasze niedzielne śniadanie jest wyjątkowe, nawet kiedy jemy zwykłą kanapkę. A niedzielne wspólne śniadania uwielbiam celebrować. To jedyny czas w tygodniu, kiedy możemy wszyscy razem zasiąść do stołu nawet rankiem.Ten przepis to przepis, z którym poradzi sobie absolutnie każdy. Nasza praca przy
chlebie zajmie dosłownie kilka minut. Nie trzeba nawet rozczynu
drożdżowego robić. A warto? No pewnie! Chlebek jest mięciutki i wilgotny w środku, idealnie się kroi i nie kruszy się. Skórka natomiast jest chrupiąca. Wspaniale smakuje z
wędliną oraz
serem albo jeszcze ciepły z odrobiną
masła. A aby go zrobić wystarczy
mieć w szafce
mąkę i
drożdże instant.Ta porcja odpowiada małemu chlebkowi.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej (użyłam
tortową) + 2 łyżki do formowania
chleba1 pełna szklanka ciepłej
wody1 pełna łyżeczka
drożdży instant (
suszone drożdże)płaska łyżeczka
soli(szklanka - 250 ml)Wykonanie:
Sól,
drożdże,
mąkę i
sól pomieszać ze sobą. Dolać
wodę i energicznie pomieszać całość łyżką. Tak by składniki się połączyły - wystarczy dosłownie chwilka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.Chlebek najlepiej piec we formie - ciasto jest dość rzadkie (ale dzięki temu osiągniemy delikatny chlebek).Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne posmarować
oliwą i posypać
mąką. Ciasto pomieszać, uformować kulkę, spłaszczyć ją i włożyć do formy. Zostawić na godzinę do ponownego podrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (kuchenka gazowa) lub 200 stopni (kuchenka elektryczna). Na spód piekarnika wstawić małe naczynie żaroodporne z
wodą (250 ml). Do rozgrzanego pieca włożyć chlebek. Piec przez 40 minut na piękny brązowy kolor.Warto bochenek naciąć, by sam z siebie nie pękł (nie zawsze pęka ale może się to zdarzyć). Da się to dobrze zrobić po 5 minutach pieczenia. Przed pieczeniem ciasto jest za rzadkie by utrzymać nacięcie :)Smacznego!Obserwuj bloga przez Facebook i Instagram.
![](/Data/Images/www.poezja-smakow.com\2016_slash_02_slash_najatwiejszy-przepis-na-chleb-pszenny/l/182095072.jpg)