Wykonanie
Ta surówka pochodzi z tego typu surówek, które stawia się na stołach podczas uroczystości rodzinnych. Surówka z
marchewki i
ananasa stała na naszym weselnym
stole, na większych i mniejszych imprezach. Bardzo często robię ją w środku tygodnia, po czym podaję do
pieczonego mięsa. Jest wilgotna, jest słodka i co najważniejsze - lubią ją moje dzieci. Cieszę się, że
mogę im podać
marchew w tak surowej postaci. Ważne by
marchew nie była zwiędła a
ananas był słodziutki. Warto sięgnąć po sprawdzoną puszkę tego
owocu, nawet jeżeli jest ciut droższa od pozostałych koleżanek na półce.Składniki:0,5 kg
marchwipuszka
ananasa w syropie - 400/500 mlkopiasta łyżka
serka mascarpone (lub
jogurtu naturalnego)ewentualnie łyżka
miodu do dosłodzeniaWykonanie:
Marchew wyszorować, jeżeli zajdzie potrzeba to ją obrać. Jednak najlepiej pozostawić ją ze skórką - najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się właśnie w niej. Zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach.Plastry
ananasa wyjąć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Dodać do
marchewki, dołożyć
serek oraz w razie potrzeby
miód. Wszystko dokładnie połączyć.Surówkę przygotować na chwilkę przed podaniem.Smacznego!Pozdrawiam,
Kasia :-)