ßßß Cookit - przepis na Dwuskładnikowe czekoladowe jajka z kremowym nadzieniem (a'la Milka). [Wielkanoc dla leniwych]

Dwuskładnikowe czekoladowe jajka z kremowym nadzieniem (a'la Milka). [Wielkanoc dla leniwych]

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis był wielkim eksperymentem i okazał się jeszcze większym sukcesem! Kiedy dowiedziałam się, że czekoladowe jajka od Milki wreszcie wchodzą na polski rynek, nie mogłam się doczekać momentu, kiedy będę mogła ich spróbować. Owszem, w smaku są przepyszne, ale skład pozostawia wiele do życzenia, cena też potrafi być zaporowa. Ta wersja ma tylko 2 składniki, można ją dopasować pod siebie, mamy miliony opcji. Mam nadzieję, że w te święta znajdziecie chwilkę, żeby je przygotować, obiecuję, że warto :)
kalorie i makroskładniki dla 1 małej sztuki/ połówki dużej sztuki
składniki na 8 małych lub 4 duże ,,miseczki''
► ulubiona czekolada (ja użyłam gorzkiej i mlecznej) [200 g/ 2 tabliczki]
mleko kokosowe [400 g / 1 puszka]
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Można tutaj użyć dowolnej ulubionej czekolady bez nadzienia. Ja uwielbiam czekoladę gorzką, więc jej użyłabym jako czekoladowej miseczki, natomiast krem można zrobić na bazie czekolady mlecznej. Myślę, że do białego kremu dobrze sprawdzi się czekolada biała lub karmelowa.
Jednej rozpuszczonej tabliczki użyć do wylania foremek. Najlepiej sprawdzą się foremki silikonowe, ale spokojnie można użyć plastikowej wersji. Ja miałam akurat świąteczne pisanki, ale zwykła forma na babeczki tez sprawdzi się poza sezonem wielkanocnym :) Czekoladę rozprowadzić łyżeczką, zwracając uwagę by warstwa była w miarę równomierna i nie było w niej dziur. Gotowe foremki schłodzić w lodówce.
W tym czasie mleko kokosowe schłodzone w lodówce otworzyć i wyjąć z puszki tylko tłustą frakcję, odlewając wodę kokosową, która się oddzieli. Powstałą masę ubić mikserem lub trzepaczką do uzyskania w miarę puszystej, przypominającej bitą śmietanę konsystencji. Do kokosowej śmietany dodać rozpuszczoną tabliczkę czekolady. Wymieszać delikatnie ale równomiernie i rozlać do stężałych foremek czekoladowych. Chłodzić aż do całkowitego ścięcia się kremu. Najlepiej smakuje po ok. 5 minutach od wyjęcia z lodówki.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2016/03/dwuskadnikowe-czekoladowe-jajka-z.html