ßßß
Składniki:CIASTO160g mąki pszennej20g mąki ziemniaczanej120g masła50g cukru pudru1 żółtkoMASA KOKOSOWA160ml śmietanki 30%80g białej czekolady60g wiórków kokosowych200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej)około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji
Wykonanie:CIASTO- masło i żółtko do ciasta powinny być zimne- mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę- schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 30x 23cm- około 1,5cm z brzegów ciasta zawinąć z każdej strony do środka, tworząc nieco grubszy brzeg
- ciasto pozostawić na jednym z arkuszy papieru, nakłuć gęsto widelcem i schłodzić ponownie przez 30-60 minut- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, na większej blasze, np. takiej na ciasteczka ułożyć schłodzone ciasto, piec 15-20 minut do zrumienienia- upieczone ciasto wyjąć i ostudzić, najlepiej pozostawić na blasze do ostudzenia, gdyż jest kruche- ostudzone ciasto od razu dekorować lub przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej
MASA KOKOSOWA- śmietankę wlać do rondelka, podgrzać niemal do zagotowania, ale nie gotować, zdjąć z palnika- do gorącej śmietanki wrzucić kawałki białej czekolady, wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji- mieszankę ostudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin- mocno schłodzoną mieszankę śmietanki i czekolady ubić mikserem tak, jak ubijamy śmietankę na bitą śmietanę- ubijać do momentu uzyskania dość gęstego kremu (końcówki miksera będą zostawiały ślady na powierzchni kremu)- do kremu wsypać wiórki kokosowe, krótko wymieszać- od razu wyłożyć na mazurek lub schłodzić
PRZEŁOŻENIA MAZURKA- konfiturę przełożyć do rondelka, smażyć na małej mocy palnika, do momentu, aż nieco zgęstnieje- konfiturę podczas smażenia należy mieszać, aby nie przywarła do dna garnka- odparowaną konfiturę zdjąć na blat, ostudzić- zimną konfiturę przełożyć na kruche ciasto, rozsmarować cienką warstwą, pozostawiając wolny brzeg (ten, który zawijaliśmy przed pieczeniem)- na konfiturę wyłożyć krem kokosowy, rozprowadzić go równo po powierzchni mazurka (jeśli dodatkowo go schłodziliśmy, być może będzie trzeba go nieco ocieplić, żeby łatwiej było go rozsmarować)- kandyzowane wiśnie pokroić na ćwiartki i mniejsze kawałki, udekorować wierzch mazurka, tworząc kwiatki lub inne dekoracje- całość schłodzić, przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu