Wykonanie
Mazurki na kruchym spodzie mogą być przechowywane przez wiele dni. Mazurek szlachecki, to mazurek, który podaje się z
konfiturą, którą nakładamy bezpośrednio przed podaniem tego smakowitego ciasta na stół.

Składniki:- 2 szklanki
mąki krupczatki,- 1,5 kostki
masła,- 0,5 szklanki
cukru pudru,- 4 ugotowane i 1
surowe żółtko,- szczypta
soli,-0,5 szklanki posiekanych
migdałów,- 1/3 łyżeczki
olejku cytrynowego.Dodatkowo: ulubiona
konfitura (w tym przypadku wybrałam
truskawkową).Wykonanie:1.
Masło ucieram z
cukrem pudrem na gładką masę. Dodaje
migdały oraz
żółtka, surowe i 4 posiekane gotowane. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.2. Dodajemy
mąkę,
sól i
olejek cytrynowy. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na ok. 30 minut w chłodnym miejscu.3. Odkładam 1/3 ciasta, a pozostałą część rozwałkowuję i formuję z niej pożądany kształt mazurka. Z 1/3 ciasta robię wałeczki i na powierzchni mazurka układam je tak, żeby powstała kratka.4. Ciasto piekę 30 minut w temp. 160 st. C. Bezpośrednio przed podaniem, w kratki nakładam
konfiturę (
konfiturę można zastąpić masą kajmakową lub świeżymi
owocami).