ßßß Cookit - przepis na Domowe, podwójnie orzechowe kulki a la ferrero

Domowe, podwójnie orzechowe kulki a la ferrero

nazwa

Wykonanie

W supermarkecie była promocja na orzechy laskowe za pół kilo zapłaciłam niecałe 10 zł więc od razu pomyślałam, że zrobię z nich nutellę albo kuleczki ferrero i wyszły genialne, orzechy w skorupkach są o wiele lepsze niż te pakowane są bardziej świeże i bardziej chrupią po upieczeniu, choć niestety zdarzają się też popsute, w paczce miałam chyba z 10 spleśniałych, ale mimo tego są to chyba moje ulubione orzechy zwłaszcza te w wersji upieczonej. Bardzo trudno jest mi podać dokładny przepis bo w sumie najczęściej robię go na oko, miele w malakserze upieczone orzechy dosypuje kakao, odrobinę mleka i miód, aż uzyskam pożądaną konsystencję, następnie obtaczam je w orzechach i pyszne kulki gotowe, koniecznie wypróbujcie są świetne :):)
Składniki :
100g orzechów laskowych
1/4 szklanki miodu
3 łyżki mleka (może być roślinne)
2 łyżki kakao
kilkanaście sztuk orzechów ziemnych do obtoczenia
Przygotowanie :
Orzechy wyłożyć na blaszkę i piec ok 10 minut w 180 stopniach, pilnować, żeby się nie przypaliły, następnie wyjąć na miseczkę poczekać, aż ostygną i wyłożyć na ściereczkę, zawinąć i pocierać zawartością przez chwilę, żeby obrać skórki, nie muszą być obrane bardzo dokładnie, zmielić tak, żeby były wyczuwalne kawałki jeszcze zanim zacznie robić się masło, następnie dodać kakao, mleko i miód tak aby uzyskać gęstą masę, uformować kulki, orzechy ziemne podpróżyć na patelni posiekać wsypać do miseczki i obtaczać w nich kulki. Smacznego :):)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2016/04/domowe-podwojnie-orzechowe-kulki-la.html