Wykonanie
W supermarkecie była promocja na
orzechy laskowe za pół kilo zapłaciłam niecałe 10 zł więc od razu pomyślałam, że zrobię z nich nutellę albo kuleczki ferrero i wyszły genialne,
orzechy w skorupkach są o wiele lepsze niż te pakowane są bardziej świeże i bardziej chrupią po upieczeniu, choć niestety zdarzają się też popsute, w paczce miałam chyba z 10 spleśniałych, ale mimo tego są to chyba moje ulubione
orzechy zwłaszcza te w wersji upieczonej. Bardzo trudno jest mi podać dokładny przepis bo w
sumie najczęściej robię go na oko,
miele w malakserze upieczone
orzechy dosypuje
kakao, odrobinę
mleka i
miód, aż uzyskam pożądaną konsystencję, następnie obtaczam je w orzechach i pyszne kulki gotowe, koniecznie wypróbujcie są świetne :):)

Składniki :100g
orzechów laskowych1/4 szklanki
miodu3 łyżki
mleka (może być roślinne)2 łyżki
kakaokilkanaście sztuk
orzechów ziemnych do obtoczeniaPrzygotowanie :
Orzechy wyłożyć na blaszkę i piec ok 10 minut w 180 stopniach, pilnować, żeby się nie przypaliły, następnie wyjąć na miseczkę poczekać, aż ostygną i wyłożyć na ściereczkę, zawinąć i pocierać zawartością przez chwilę, żeby obrać skórki, nie muszą być obrane bardzo dokładnie, zmielić tak, żeby były wyczuwalne kawałki jeszcze zanim zacznie robić się
masło, następnie dodać
kakao,
mleko i
miód tak aby uzyskać gęstą masę, uformować kulki,
orzechy ziemne podpróżyć na patelni posiekać wsypać do miseczki i obtaczać w nich kulki. Smacznego :):)
