Wykonanie
A jednak
magia istnieje. Wystarczy, że zaopatrzycie się w dwie puszki
czerwonej fasoli,
banany, kilka pozostałych, drobnych składników z listy i minimum chęci. W roli
różdżki, wystąpi ręczny blender, który niemal całą robotę
zrobi za nas. Czego można się spodziewać po
fasolowym cieście? Sama byłam ciekawa... Wypiek ma puszystą strukturę przypominającą tradycyjne, mączne ciasto, ale po ugryzieniu okazuje się, że ma niesamowicie wilgotną, delikatną, lekko mazistą konsystencję. Jest tak unikalna, że ciężko porównać ją do czegoś ogólnie znanego ;) Ciasto smakuje
czekoladowo i nie czuć w nim
sody. Charakteryzuje się umiarkowaną
słodyczą (choć to również kwestia użytej
czekolady i dojrzałości
bananów), która dla jednych będzie plusem, a innych skłoni do użycia
cukru pudru, czy też innego słodu podczas kolejnego pieczenia. Wypiek może być delikatnie słony - w zależności od tego, jak mocno posolona była
fasola w puszce. Wiem, że następnym razem
będę piekła z dodatkiem samodzielnie
gotowanego grochu, żeby całkowicie zniwelować ten posmak. Pomimo tej drobnostki przepis jest dla mnie absolutnym
hitem. Uwielbiam mocno wilgotne wypieki - zwłaszcza, kiedy moje sumienie jest spokojne, bo wilgoć ta pochodzi z
owocowego lub warzywnego dodatku, a nie dużej ilości tłuszczu. Nie mam nawyku, ani praktyki w wyliczaniu kaloryczności ciast, ale autorka przepisu - z zawodu dietetyczka, podaje wartość ok. 152 kcal na 100 g. Intuicja podpowiada mi, że to chyba wyjątkowo dobry wynik jak na słodki wypiek i śmiało możemy piec, kiedy "bardzo chcemy
ciastko, ale nie bardzo możemy" ;) Niech żyją zdrowe kompromisy i kuchenna
magia!Składniki (na keksówkę ok. 10x30 cm lub mniejszą):440 g
czerwonej fasoli z puszki lub gotowanej3 duże
jajka100 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
kakao2 dojrzałe
banany1 łyżeczka
sodyopcjonalnie: ulubiony aromatW garnku o grubym dnie umieścić połamaną na kawałki
czekoladę. Roztapiać na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia. Dodać wszystkie pozostałe składniki i całość dokładnie zblendować, aż masa będzie gładka. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 º C, przez ok. 50 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w środku jeszcze na 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy, odwinąć papier i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Ciasto świetnie się przechowuje i nie ma tendencji do wysychania.Smacznego!
Źródło przepisu: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com