ßßß
Krem czekoladowy*:- 1 szklanka mleka- 1 budyń czekoladowy ( ok. 38 gram)- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej- 1 łyżeczka sypkiej kawy naturalnej- 2-3 łyżki cukru- 120 gram miękkiego masła masła- 1 łyżka soku z cytrynyOdlać 1/4 szklanki mleka i rozpuścić w niej proszek budyniowy. Resztę zagotować z cukrem i oboma rodzajami kaw. Wrzące mleko zalać rozmieszanym proszkiem i ugotować budyń. Wystudzić.Miękkie masło rozetrzeć, dodawać małymi partiami wystudzony budyń, na koniec sok z cytryny.* aby krem maślano-budyniowy się nie zważył: budyń musi być dodawany do masła małymi partiami, najlepiej jeżeli jest w zbliżonej temperaturze do masła. Jeżeli zdarzy się, że krem się zważy warto go podgrzać delikatnie nad kąpielą wodną i ubijać go powoli. Krem powinien się ustabilizować.
- ok. 108 sztuk herbatników- wafelek orzechowy w czekoladzie ( np. Grzesiek, Princessa lub inny tego typu )Na tacy ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Na nim ułożyć trzy rzędy herbatników po sześć sztuk w każdym rzędzie. Na herbatniki wyłożyć 1/3 ciemnej masy. Na kremie kawowym ułożyć herbatniki, na nich jasną masę. I tak do wyczerpania składników.Wierzch posmarować masą michałkową.Wafelek posiekać, obłożyć górę stefanki. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Radzę odstawić je na dobę.Przepis dodaję do akcji Durszlaka i Miksera kulinarnego: Ciasta bez pieczenia