Wykonanie
Spożywanie
roszponki na surowo jest najpewniejszą metodą na wykorzystanie wszystkich bogatych wartości odżywczych.
Roszponka to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz
soli mineralnych.
Roszponka to znakomity produkt dla odchudzających się – ma zaledwie 21 kcal oraz dla chorych na cukrzycę i ludzi z podniesionym poziomem
cukru. Jest niskoglikemiczna.Składniki:1 opakowanie
roszponki1 duży ząbek
czosnku1 łyżka
majonezu1 łyżka kwaśnej
śmietany2 łyżki uprażonego na suchej patelni
ziaren słonecznikaPrzyprawy:
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Roszponkę umyć. Odsączyć. Wsypać do miski.
Ogórek umyć. Pokroić w kostkę. Dodać do
roszponki.Obrany ząbek
czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z
sałatką i
ogórkiem.Dodać
śmietanę i
majonez.Przyprawić
pieprzem i
solą do smaku.Dokładnie wymieszać.Posypać prażonym
słonecznikiem.Jeść zaraz po przygotowaniu.Ciekawostki: Aby listki
roszponki zachowały świeżość i kruchość należy przechowywać je w lodówce w plastikowej torebce.