ßßß Cookit - przepis na Roszponka z zielonym ogórkiem

Roszponka z zielonym ogórkiem

nazwa

Wykonanie

Spożywanie roszponki na surowo jest najpewniejszą metodą na wykorzystanie wszystkich bogatych wartości odżywczych. Roszponka to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych. Roszponka to znakomity produkt dla odchudzających się – ma zaledwie 21 kcal oraz dla chorych na cukrzycę i ludzi z podniesionym poziomem cukru. Jest niskoglikemiczna.
Składniki:
1 opakowanie roszponki
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki uprażonego na suchej patelni ziaren słonecznika
Przyprawy: sól, pieprz.
Wykonanie:
Roszponkę umyć. Odsączyć. Wsypać do miski.
Ogórek umyć. Pokroić w kostkę. Dodać do roszponki.
Obrany ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z sałatką i ogórkiem.
Dodać śmietanę i majonez.
Przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Dokładnie wymieszać.
Posypać prażonym słonecznikiem.
Jeść zaraz po przygotowaniu.
Ciekawostki: Aby listki roszponki zachowały świeżość i kruchość należy przechowywać je w lodówce w plastikowej torebce.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/roszponka-z-zielonym-ogorkiem