Sezon truskawkowy w końcu się rozpoczął na dobre. Z uwagi na zimne majowe noce, dopiero teraz polne truskawki zaczęły dojrzewać. Już drugi raz ostatnio kupiłam łubiankę z 2 kilogramów tych czerwonych, soczystych owoców. Polecam Wam kupować truskawki bezpośrednio od rolników, którzy zajmują się ich uprawą.Ten deser nie jest niczym słodzony. Tylko naturalna słodycztruskawek i serka mascarpone. Ser ten nie należy do najlżejszych, bo posiada aż 40 g tłuszczu na 100 g, więc więcej niż śmietana kremówka. Ale naprawdę warto wypróbować to połączenie. Ostatecznie możecie ser mascarpone zastąpić lodami waniliowymi.Jedliście już kiedyś truskawki w towarzystwie octu balsamico? Ja uwielbiam te owoce z octem balsamicznym. W ubiegłym roku przygotowałam sałatkę właśnie z jego dodatkiem i wówczas totalnie zakochałam się w truskawkach w takim lekko wytrawnym wydaniu.Składniki na 2 pucharki:250 g sera mascarpone250 g truskawek2 łyżki octu balsamicznegogrubo mielony pieprzlistki mięty1. Truskawki umyć, osuszyć i wymieszać razem z octem balsamicznym w miseczce.2. Na dno pucharków nałożyć ser. Na wierzchu ułożyć truskawki wymieszane z octem. Polać truskawki resztą octu, który pozostał na dnie miseczki.3. Posypać truskawki obficie grubo mielonym pieprzem. Udekorować kilkoma listkami mięty. Schłodzić około 30 minut. Podawać.Inspirowałam się przepisem z książeczki z serii z Kuchennej półeczki Wyd. Olesiejuk.Dodaję do akcji: