Wykonanie
By MagicPot, 28 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Jajka faszerowane
pieczarkami to mój własny wymysł – zapewne ktoś też wymyślił taki farsz przede mną, ale w przypadku tego przepisu stworzyłam go kilkanaście lat temu będąc jeszcze panną i pomagałam mamie podczas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Podczas przygotowań do tegorocznych świąt, gdy mój najstarszy mężczyzna spróbował farszu zjadał go tzw. łyżkamiZ poniżej podanych ilość przygotowałam osiem połówek
jajek.sześć
jajekpięć średnich
rzodkiewekpięć średnich
pieczarekpół
cytrynyświeży
szczypiorekmajonezprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności
jajka gotuję na twardo. Następnie po ostudzeniu obieram ze skorupek i kroje na połówki wzdłuż.Wyciskam sok z połówki
cytryny.
Pieczarki dokładnie myję i drobno siekam w bardzo małą kosteczkę. Wrzucam do małej salaterki i zalewam
pieczarki sokiem z cytryny by nie zczerniały zbyt szybko.
Rzodkiewkę myję i także siekam w bardzo drobną kosteczkę i wrzucam do mniejszej miski.
Szczypiorek szatkuję także drobno i dorzucam do miski z
rzodkiewką.Z wszystkich
jajek wyciągam
żółtka i wrzucam do miski. Dwie połówki
białek także dorzucam do miski.Wszystko ugniatam dokładnie widelcem.Dodaję jedną dużą czubatą łyżkę
majonezu,
pieczarki,
sól i
pieprz czarny świeżo mielony i dokładnie wszystko mieszam.Do pustych po żółtkach wgłębień w białkach małą łyżeczką nakładam farsz.
Jajka faszerowane
pieczarkami gotowe. Zalecam przechowywać je w lodówce.
Pieczarki po 24h zczernieją – zabieg z
cytryną wydłuża czas bieli
pieczarek.Smacznego!Polecam inne przepisy na przystawki z
jajek: